Zašto je jod toliko važan za nas?

Home/ZANIMLJIVOSTI IZ MEDIJA/Zašto je jod toliko važan za nas?

Zašto je jod toliko važan za nas?

U našem organizmu ima vrlo malo joda.

Međutim, ljudi koji imaju deficit joda mogu patiti od gojaznosti, osećanja depresije, grube kože i smanjene plodnosti.

Pozitivni efekti joda na naše telo

Jod reguliše naš metabolizam. Doprinosi pravilnom funkcionisanju štitne žlezde i takođe održava njenu normalnu veličinu. Štitna žlezda ima veliku ulogu u osnovnim metaboličkim procesima, pomaže telu da održi energiju i doprinosi zdravlju kože, zuba, noktiju i kose. Jod takođe dobro utiče na ženske reproduktivne organe i tkiva u dojci, jer doprinosi normalnom rastu reproduktivnih organa.

Preporučuje se trudnicama jer omogućava normalnu funkciju štitne žlezde kod fetusa, a obezbeđuje i normalan razvoj govora i sluha kod dece. Nedostatak joda tokom trudnoće je veoma rizičan, jer nedostatak može uticati na mentalne i fizičke sposobnosti deteta.

Jod takođe eliminiše niz drugih patoloških stanja, kao što su hemoroidi, migrene i ciste na jajnicima i sprečava rast štetnih bakterija u crevima.

Kako primetiti da vam nedostaje jod?

Nedostatak joda može loše uticati na telo na više načina. Pored osećanja anksioznosti i depresije, neke studije ukazuju na to da u odsustvu joda IQ opada za više od 15 procenata. Ako naše telo ne dobija dovoljno joda, tiroidna žlezda ga uzima iz krvi kako bi osigurala proizvodnju hormona, ali i za održavanje rezerve.

Fizički simptomi mogu biti suva koža, umor,  dobijanje na težini, smanjena plodnost i neki drugi znakovi.

Izvor:zenskimagazin.rs

error: Ma caooo !!