Telo će vas upozoriti na nedostatak gvožđa

Home/ZANIMLJIVOSTI IZ MEDIJA/Telo će vas upozoriti na nedostatak gvožđa

Telo će vas upozoriti na nedostatak gvožđa

Pošto naše telo ne stvara gvožđe, moramo ga unositi svakodnevno, putem namirnica koje konzumiramo. Evo kako nas telo upozorava na nedostatak gvožđa.

Gvožđe je jako važno za funkcionisanje našeg organizma jer bez njega crvena krvna zrnca ne bi mogla da transportuju kiseonik tamo gde treba.

Evo kako nas telo upozorava da mu nedostaje gvožđa:

Umor

Umor je jedan od prvih simptoma da vam nedostaje gvožđa. Kada mišići i tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika, mnogo brže se umaramo. Uz to, srce u takvoj situaciji radi brže, da bi nadoknadilo manjak hemoglobina u krvi, što nas dodatno zamara.

Osećaj da vam je “mutno u glavi”

Uz umor, ovo je vrlo čest simptom niskog nivoa gvožđa u krvi. Loša koncentracija i slabo pamćenje znak su da mozak ne radi kako treba, jer zbog manjka gvožđa ne dobija dovoljno kiseonika.

 Foto: Shutterstock

Bledilo

Hemoglobin daje koži ružičastu boju. Ako je nivo hemoglobina u krvi nizak, koža i sluzokoža će biti vrlo blede.

Vrtoglavice i glavobolje

Manjak gvožđa može da bude uzrok glavobolja, opet zbog toga što u takvoj situaciji mozak ne dobija dovoljno kiseonika.

Ubrzan puls

Ako je nivo hemoglobina u krvi nizak, organizam to pokušava da nadoknadi tako što srce radi brže, da bi se obezbedilo dovoljno kiseonika. To je često praćeno i osećajem “preskakanja” srca, a javlja se i “kratak dah” iz istog razloga.

 Foto: Shutterstock

Kosa i nokti su slabi

Ako ne unosite dovoljno namirnica koje su bogate gvožđem, može se desiti da kosa počne upadljivo da vam opada, a nokti da se listaju i lome.

Hladne šake i stopala

Da bi šake i stopala bili topli, potrebna je dobra periferna cirkulacija. Ali, ako telu fali kiseonika, cirkulacija se automatski “preusmerava” sa periferije ka vitalnim organima što za posledicu ima “ledene” šake i stopala.

izvor:ddl.rs

error: Ma caooo !!