Senke nad Balkanom (2017) -Epizoda 1

Home/Domace Serije/Senke nad Balkanom (2017)/Senke nad Balkanom (2017) -Epizoda 1

Senke nad Balkanom (2017) -Epizoda 1

Ceo serijal je podeljen u tri sezone. Prva sezona (period od 1928. do 1940. godine) pokriva period neposredno pred ubistvo hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenje diktature.

Druga sezona obrađuje period pred ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934. godine i završava se činom njegovog ubistva.

Treća sezona je smeštena pred sam početak Drugog svetskog rata, i raspad Kraljevine Jugoslavije.

Kao osnovni ambijent za odigravanje glavne okosnice radnje ovog serijala izabran je Beograd toga vremena. U središtu događanja su i njeni glavni likovi: pedesetogodišnji inspektor kriminalne policije Andra Tanasijević Tane i njegov novi saradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić.

Beograd je predstavljen kao mesto u kojem se kriminal svodi na klasične pljačke i ubistva, ali u kome najveće probleme ipak prave ratovi opijumskih kartela, kojima je on samo trasa za dalji šverc skupe i cenjene droge ka Evropi i Americi.

Pravi zaplet započinje na jednom maskenbalu, na kojem je okupljen sav „krem“ Beograda, i na kojem se dogodi svirepo i veoma neobično ubistvo. Inspektor Tanasijević ubrzo postaje svestan da je uzrok učestalih jezivih događaja koji počinju da se gomilaju po gradu drevna relikvija – Longinovo koplje (koplje kojim je Isus proboden na krstu) – kojoj se pripisuju mistične moći.

On shvata da postoje ljudi koji su spremni na sve da bi ga se dokopali i upada u kovitlac zločina u koje su umeÅ¡ane sve opskurne interesne grupe Balkana tog vremena: vojska generala Vrangela, NKVD, Crna ruka, VMRO, jugoslovenski komunisti, masoni, bugarski i ruski opijumski karteli, beogradsko podzemlje, tajna nacistička sekta Tuli…

Prateći tragove počinjenih zločina, inspektor se uključuje u opÅ¡tu poteru za relikvijom sa jednim jedinim ciljem – da je ukloni iz Beograda i spreči dalja stradanja nevinih ljudi…

U uzbudljivoj trilerskoj naraciji, prepunoj obrta i dosada nepoznatih istorijskih događaja, zapravo se oslikava Evropa u predvorju događaja koji će obeležiti 20. vek, sa Beogradom kao neuralgičnom tačkom i mestom u kome su se uvek ukrštali i sukobljavali najrazličitiji svetski interesi.

Režija: Dragan Bjelogrlić, Kosta Đorđević,Danilo Bećković, Srđan Spasić, Miroslav Lekić, Igor Ivanov Izi
Uloge: Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Žarko Laušević, Dragan Petrović

error: Ma caooo !!